Na vine je kyselina močová
Pakostnica - latinsky arthritisurica - patrí medzi zápalové reumatické ochorenia, ktoré majú príčinu v poruchách látkovej premeny. Poznáte ju možno pod názvom dna.
„Vzniká vtedy, keď sa kryštáliky kyseliny močovej vyzrážajú v kĺboch a vznikne bolestivá zápalová reakcia. Niekedy sa môže nepríjemne prejaviť aj v obličkách – vznikom piesku i kamienkov a následnej obličkovej koliky,“ vraví lekár Pavel Malovič.
„Je to ochorenie z prejedania a nadmernej konzumácie alkoholu, či choroba z dostatku.“
Nárast hladiny kyseliny močovej v krvi môže mať množstvo príčin. Je to zvyčajne sprievodné ochorenie, diétna chyba, užívanie niektorých liekov – salicylátov.
No na príčine môže byť aj genetika. Najtypickejší prejav pakostnice, takzvaný akútny záchvat dny, postihuje najčastejšie koreňový kĺb na palci nohy, môže však postihnúť aj koleno alebo kĺby na rukách.
Na zníženie hladiny kyseliny močovej pomáha iba jedno - špecializovaná diéta. Konzumovať by ste mali iba také potraviny, ktoré majú minimálny obsah purínov.
Dôležité je tiež piť dostatočné množstvo neutrálnych tekutín, aby sa mohla kyselina močová lepšie vylúčiť. A v neposlednom rade by ste mali obmedziť pitie alkoholu.
„Nezriedka stačí iba upraviť váhu o niekoľko kilogramov smerom nadol. Pri nijakom ochorení kĺbov nie je diéta taká dôležitá ako pri dne,“ varuje Pavel Malovič.
Porucha látkovej premeny
Až osemdesiat percent chorých na pakostnicu trpí poruchou látkovej premeny tukov. Preto je vhodné vyšetrovať nielen hladinu kyseliny močovej, ale aj tukových látok a homocysteínu.
Ak vám pri vyšetrení zistia zvýšenú hladinu kyseliny močovej, mali by ste sa rozlúčiť z mäsom, najmä s hydinou, ale aj so strukovinami, ktoré sú inak zdravé.
Vyhýbať sa purínom
Ľudia postihnutí dnou by mali znížiť kyselinu močovú, to znamená vyhýbať sa potravinám, ktoré obsahujú puríny. Puríny - ako napríklad adenín a guanín - sú súčasťami kyselín jadier buniek a patria medzi ich základné stavebné bloky.
Vyskytujú sa vo všetkých ľudských a živočíšnych bunkách. Na zníženie hladiny kyseliny močovej by ste mali jesť len také potraviny, ktoré obsahujú minimum purínov, a tiež piť dostatok neutrálnych tekutín, aby sa mohla kyselina močová lepšie vylúčiť.
Len zelenina a ovocie
Dvakrát týždenne treba jesť iba ovocnú a zeleninovú stravu. Ak to bude vyhovovať, môžete ju zaradiť aj štyrikrát týždenne, ale nie častejšie.
Potraviny môžete variť a dusiť, vývary a šťavy však nepoužívajte. Pri stabilizácii ochorenia môžete pridať malé množstvo mäsa a sladkovodné ryby.
Záchvat dny
Záchvat dny prichádza najčastejšie v noci, pri plnom zdraví. Kĺb opuchne, dostane červenú až fialovú či modrastú farbu a stane sa mimoriadne bolestivým.
Záchvatu môžu predchádzať nevoľnosť, nadúvanie, potenie alebo svalové bolesti. Býva časovo ohraničený, väčšinou trvá štyri až sedem dní, vo vzácnych prípadoch dlhšie, asi viac ako mesiac.
Pri okamžitej liečbe však ustupuje už po tridsiatich šiestich hodinách. „Tento typ záchvatu môže vyvolať nárazová diétna chyba, napríklad konzumácia vnútorností, zabíjačkových jedál, najčastejšie v kombinácii s alkoholom. Príčinou však môžu byť aj banálne infekcie ako chrípka a angína, tiež duševný stres, prepracovanie, pár namáhavých pracovných týždňov alebo drobné poranenia,“ vraví Pavel Malovič.
Choroba sa ozve viackrát
Štádium chronickej dny, ktoré vedie k deštrukcii kĺbov a invalidite je veľmi zriedkavé. Prognóza ochorenia je vo všeobecnosti dobrá a pri dodržiavaní prevencie a liečby vám nebude prekážať v pracovnom procese.
Len malé percento postihnutých má však iba jeden záchvat - u väčšiny sa záchvaty skôr opakujú.
V žiadnom prípade teda nepodceňujte kontroly u špecialistu, a to ani za predpokladu, že ťažkosti už ustúpili. Liečba je v každom prípade potrebná.
Kedy puríny škodia?
Puríny sú prirodzenou súčasťou ľudského organizmu. Prijímame ich v potrave a časť sa ich vytvára v pečeni. Po chemickej stránke o ide o dusíkaté zlúčeniny adenínu, guanínu a hypoxantínu. Deriváty purínov sú súčasťou nukleových kyselín RNA a DNA.
Problém nastáva až vtedy, keď máme v tele nadbytočné množstvo purínov. Prebytočné puríny sú oxidované na kyselinu močovú, ktorá sa vylučuje v moči. Vysoké množstvo kyseliny močovej v krvi je stav, ktorý sa nazýva hyperurikemia.
Dochádza k nemu:
- pri poruche vylučovania kyseliny močovej
- alebo pri nadmernej tvorbe kyseliny močovej, teda pri zvýšenom prísune purínov v strave
Čo obmedziť a čo vylúčiť?
- základ stravy by mali tvoriť potraviny s obsahom purínov nižšom ako 50 mg
- obmedziť by sme mali potraviny s obsahom purínov okolo 50 – 50 mg
- vylúčiť zo stravy by sme mali potraviny obsahujúci viac ako 150 mg
Obsah purínových látok v potravinách (v 100 g jedla podiel purínovej látky v mg)
Mäso, hydina a vnútornosti
mäso hovädzie 40
mäso konské 0
mäso teľacie 48
mäso bravčové 48
šunka 24
pečeň 95
kura 40
Ryby
kapor 54
losos 22
pstruh 56
sardinky 120
sardinky v oleji 540
Mlieko, vajcia
mlieko kravské 1
vajce 2
Tuky, orechy, kakao
slanina anglická 25
gaštany 16
kakaový prášok 1900
Múka a pekárenské výrobky
pšeničná múka 0
chlieb celozrnný žitný 14
ovsené vločky 30
Zemiaky, strukoviny, zelenina, ovocie
zemiaky 6
šošovica 70
hrach 45
hrášok zelený 80
fazuľa 44
fazuľové struky 5
cibuľa 1
mrkva 2
jablká 1
marhule 0
Zakázané potraviny:
- vnútornosti,
- mladá hydina,
- údeniny, mäsové extrakty,
- silné vývary,
- morské ryby, predovšetkým sardinky a sardely,
- hrach, šošovica, fazuľa,
- špenát, zelený hrášok,
- figy,
- čokoláda, silné kakao,
- silný ruský čaj,
- káva,
- alkoholické nápoje,
- korenie – čierne korenie, paprika,
- nové korenie, tymián,
- muškátový kvet, muškátový oriešok,
- bobkový list, zázvor
Odporúčané potraviny:
- tuky – olej, maslo, margarín
- mlieko a mliečne výrobky – všetky druhy okrem pikantných syrov
- mäso – iba výnimočne, nie mäso mladých zvierat
- zelenina – okrem zakázaných druhov
- ovocie – všetky druhy okrem fíg
- korenie – petržlenová vňať, majoránka, pažítka
- rasca, kôpor
Do jedálneho lístka zaraďujeme hlavne:
- obilniny – biele pečivo, ryžu, cestoviny, vločky a ostatné obilné výrobky
- mlieko a mliečne výrobky
- zeleninu a zemiaky
- ovocie
Pri stabilizácii ochorenia môžete:
- pridať malé množstvo mäsa, sladkovodné ryby
Technologické postupy, ktoré môžete použiť:
- varenie, dusenie
- naopak - vývary a šťavy nepoužívajte!