Suroviny:
- 16 hroznových listov
- soľ
- citrón
- 3 PL olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- menšia cibuľa
- 200 g mletého hovädzieho alebo bravčového mäsa
- 100 g ryže
- mleté biele korenie
- petržlenová vňať
- Vínne listy krátko povaríme v osolenej vode s citrónovou šťavou a plátkami citrónu. Necháme odkvapkať a vyrežeme z nich stonky.
- Ryžu prepláchneme a uvaríme do polomäkka. Necháme odkvapkať. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Zmiešame s ryžou, pridáme mleté mäso, nasekanú petržlenovú vňať, ochutíme soľou a korením a dobre premiešame.
- Listy rozložíme a na každý dáme dve lyžice mäsovej náplne. Zahneme okraje listov tak, aby sme vytvorili závitky . Hotové závitky poukladáme k sebe na olejom potretý pekáč, zalejeme troškou vody a postriekame citrónovou šťavou.
- Pečieme zakryté pokrievkou v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 30 minút.
Tip: Podávame s gréckym jogurtom a čerstvou zeleninou.