Vynašiel ju newyorský lekár William Howard Hay približne okolo roku 1904. Sám vtedy trpel zdravotnými problémami a vážil 102 kilogramov. Začal skúmať súvislosti medzi zdravím a spôsobom stravovania.
Jeho teória sa zakladala na fakte, že naše telo spracováva rôznym spôsobom bielkoviny a uhľohydráty, a preto je vhodné ich príjem rozdeliť. Kombinácia klasického obeda vo forme mäsa a zemiakovej prílohy podľa neho vedie k zažívacím ťažkostiam, nadváhe a môže byť príčinou vzniku rôznych ochorení.
Ako funguje:
Teória stravovania podľa delenej stravy je jednoduchá: nesmú sa naraz konzumovať jedlá bohaté na bielkoviny a sacharidy. Kombinovať ich môžeme iba s neutrálnymi potravinami ako je zelenina, šaláty, niektoré mliečne produkty, oleje a orechy. Stačí vymeniť klasický obložený chlieb so šunkou alebo bolonské špagety za šalát s kuracími prsiami alebo cestoviny s paradajkovou omáčkou. Podmienkou je, že by sme mali dodržať trojhodinovú prestávku medzi konzumáciou bielkovinovej a sacharidovej stravy a opačne. Veľký dôraz sa kladie na vysoké percento príjmu ovocia a zeleniny – až 80%.
Medzi potraviny bohaté na bielkoviny patria ryby, mäso, vajíčka a syry s obsahom tuku do 50%, z ovocia hrušky, slivky, citrusové plody, z nápojov suché biele víno a sekt.
K uhľohydrátom sa rátajú zemiaky, cestoviny, chlieb, ryža, banány, čerstvé figy, sladké jablká, sušené ovocie, pivo. Tak ako pri iných diétach, aj pri tejto je vhodné konzumovať potraviny bohaté na sacharidy v doobedňajších hodinách a bielkoviny popoludní a večer.
Za neutrálne potraviny sa považuje surová šunka, slanina, údene ryby, maslo, margarín, rastlinné oleje, vaječné žitko, jogurt, smotana, tvaroh, mäkké syry ako ricotta, mascarpone, mozzarela a ovčí syr, orechy a semiačka, huby, všetka zelenina a bylinky, z nápojov voda, bylinkové čaje a vysokopercentný tvrdý alkohol.
Chcete zistiť viac aj o iných známych diétach?
S odborníčkami na stravovanie a zdravý životný štýl sme sa bavili aj o ďalších svetovo obľúbených diétach a stravovacích trendoch. Dozvedieť sa viac môžete o:
Výhody:
Výhodu delenej stravy je, že sa nemusíme obmedzovať a rátať kalórie. Pokiaľ si osvojíme, do akej skupiny patria jednotlivé potraviny, môžeme konzumovať, čo chceme.
Nevýhody:
Pokiaľ dáte pri delenej strave prednosť sacharidovej skupine potravín pred bielkovinovou, zázraky nečakajte. Skôr sa vám môže stať, že priberiete, pretože váš jedálny lístok nebude vyvážený a množstvo prijatých kalórií bude zbytočne vysoké.
Hodnotenie delenej stravy odborníčkami
K téme sa vyjadrujú:
Silvia Ďurišová, osobná trénerka, Smefit.sk
Silvia Želtvayová, dietologička, Naturhouse – dietetické centrum, Naturhouse.sk
Alexandra Molnárová, gastroenterologička, Interklinik – klinika zdravia a krásy, Interklinik.sk
Pýtali sme sa odborníčok:
- Čo si myslíte o vyváženosti delenej stravy?
- Aká je pravdepodobnosť, že delená strava bude mať úspech?
- Hrozí pri konzumácií delenej stravy riziko jojo efektu?
- Pre koho je delená strava vhodná a pre koho nie?
- V čom vidíte riziká jedenia podľa pravidiel delenej stravy?
- Aké sú pozitíva delenej stravy?
Čo si myslíte o vyváženosti delenej stravy?
Fitnesstrénerka Silvia Ďurišová:
Diéta je nevyvážená z hľadiska denného príjmu. Pri delenej strave, o ktorej je známe, že sa jedia bielkoviny a sacharidy osobitne, je náročné udržať si vyváženosť z hľadiska energetického príjmu, a tak sa do organizmu nedostávajú potrebné vitamíny a minerály.
Keď sa človek rozhodne jesť viac sacharidovej zložky, nevyváženosť nastáva v zníženom príjme bielkovinovej zložky.
Dietologička Silvia Želtvayová:
Pri delenej strave musíme podotknúť, že sa nejedná o diétu, skôr o úpravu jedálneho lístka. Ide vlastne o rozdelenie potravín podľa určitých kritérií tak, aby sa chudlo, aby sa prečistil organizmus od zbytočne škodlivých látok, aby sa lepšie regenerovalo unavené telo a aby sa zrýchlil metabolizmus.
Delenou stravou sa prvý krát zaoberal lekár William Hay. Bol pevne presvedčený, že hlavným dôvodom nadváhy je nesprávny výber potravín, ktoré konzumujeme.
Uvediem príklad: Pokiaľ často konzumujete jedlá s veľkým obsahom tuku a sacharidov, takéto potraviny vám budú dlho ležať v črevách, pretože sú ťažko stráviteľné.
O vyváženosti takto upraveného jedálnička môžeme hovoriť iba vtedy, ak sú všetky tri skupiny potravín - bielkoviny, tuky aj sacharidy, správne a pravidelne kombinované.
Gastroenterologička Alexandra Molnárová:
Diéta je nenáročná, vyžaduje kombináciu správnych druhov potravín, dosiahneme ňou efektívnejšie spaľovanie tukov a zrýchlenie metabolizmu. Je potrebné jesť pri nej každé dve až tri hodiny. Treba si však dávať pozor na kombináciu jedál.
Aká je pravdepodobnosť, že delená strava bude mať úspech?
Fitnesstrénerka Silvia Ďurišová:
Úspech v delenej strave dosiahnete, keď sacharidové jedlá presuniete iba na predpoludnie a bielkovinové jedlá na popoludnie až večer. Napríklad vločky s mliekom a banánom si dáte ako raňajky alebo desiatu a na večeru si pripravíte kuracie mäso s dusenou zeleninou.
Dietologička Silvia Želtvayová:
O delenej strave sa môžeme vyjadrovať ako o jedálnom lístku, ktorý zabezpečí úspech pri chudnutí, ale je nevyhnutné dodržať postupy pridávania jednotlivých skupín potravín. Mnoho ľudí si myslí, že ak bude jesť na obedy aj večere iba bielkoviny a zeleninu, že je to správne. Práve naopak, vtedy dochádza k deficitu komplexných sacharidov. Ak to niekto bude robiť dlhodobo, je možné, že metabolizmus v tele sa spomalí a ubúdanie kilogramov sa nedostaví.