Ak máte holé nohy, na túrach sa jej asi usilujete vyhnúť, no robíte chybu. Už starí Rimania vedeli, že popŕhlenie pomáha pri reumatických bolestiach a pŕhľavou sa šľahali dobrovoľne.
Podľa liečiteľov je pŕhľava, ľudovo nazývaná aj žihľava, veľmi dobrá rastlina, a to nielen pri reumatických chorobách. Jej liečivé účinky sa využívajú aj pri cukrovke, vredoch predkolenia, pri zápaloch dýchacích ciest, pri hojení rán. Robia sa z nej obklady a kloktadlá.
Čo vraví botanika
Pŕhľava dvojdomá je trváca rastlina s pŕhlivými chlpmi, vysoká 60 až 150 centimetrov. Listy má dlhšie ako listová stopka, stoja proti sebe do kríža. „Kvitne visiacou metlinou zelených drobných kvetov v júni až v októbri. Plody sú vajcovité nažky. Zriedka vytvárajú plody, rozmnožujú sa podzemnými výbežkami, preto sa dajú veľmi ťažko vyhubiť. Rastlinu príležitostne napádajú húsenice babôčky pŕhľavovej,“ uvádza Atlas liečivých rastlín Dr. Jaroslava Kresánka.

V prírode môžete nájsť aj pŕhľavu malú, jednoročnú jednodomú rastlinu, takisto s pŕhlivými chlpmi, s obsahom nie celkom známeho pŕhľavového jedu a s histamínom. Na pokožke alebo pod pokožkou vyvolávajú pálivé vyrážky, na čo ho stačí už desaťmilióntina gramu.
Má vajcovito elipsovité, krížmo protistojné listy, krátke metliny s drobnými zelenými kvetmi, rovnovážne alebo ovisnuté, také dlhé ako stopky listov. Kvitne v máji až októbri.
Je to veľmi častá burina na rumoviskách, okrajoch ciest, na vlhkých stanovištiach v listnatých aj ihličnatých lesoch, indikátor dusíkatých pôd a v lesoch indikátor zamokrenia. Pŕhľava malá rastie u nás najmä v teplejších oblastiach a vyskytuje sa v hojnom množstve.
Zvieratá vedia, že je zdravá
Sliepky vraj najlepšie vedia o liečivých účinkoch pŕhľavy, výborne si na nej pochutia. Do tela tak dostanú veľa zdravých látok, vďaka ktorým sú odolné voči chorobám.

Z pŕhľavy sa dajú robiť dobré šaláty, môžete si ju tiež pripraviť ako špenát. Fajnšmekri vedia, že z mladých pŕhľavových listov je výborná polievka alebo prívarok. Pŕhľava zasahuje do metabolizmu, má močopudný účinok. Kedysi sa využívala sa na posilnenie rastu vlasov, po umytí sa z nej robili zábaly. Šampón z pŕhľavy, na trhu známy ako žihľavový šampón, patril k veľmi populárnym na mastné vlasy.
Ak budete istý čas piť každý deň žihľavový čaj, zriedi vám krv, odvodní vás, prečistí pečeň, pomôže proti vyrážkam. Pozor však, pŕhľava by sa nemala užívať dlhodobo, práve pre močopudné účinky - z tela totiž vyplavuje minerály. Liečitelia vravia o trojtýždňovej kúre, no podľa odborníkov by ste čaj z pŕhľavy nemali piť dlhšie ako päť dní.
Špecialita
Tak, ako všetkých rastlín, aj pŕhľavy je v prírode viacero druhov, to však môže trápiť len botanikov, vy ako laici to neriešte. Pŕhľavu môžete zbierať všetku, ale len na čistých miestach.
Keď nájdete krásne zelené lístočky mladej pŕhľavy, môžete si z nich uvariť výborný prívarok. Rodinný recept známeho farmakológa profesora Jaroslava Kresánka zo Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave je takýto: Pripravte si pŕhľavu podobne ako špenát. Zaparte listy, uduste na cibuľke, osoľte a ako závarku požite slané, syrové palacinky, pokrájané na rezance. Jedným slovom - úžasné!